Voordat u begint, definieer eerst hoe Project Succes er uit ziet!

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info

ERP-projecten roepen doorgaans veel emoties op. En dat is logisch. Er zijn bij deze projecten immers veel mensen betrokken, de investeringen zijn aanzienlijk, de belangen zijn groot en keuzes, eenmaal gemaakt, kunnen niet gemakkelijk worden veranderd. Daarnaast heb je de taak om zeer nauwkeurig over je projectdoelen te communiceren. Aan jouw eigen medewerkers natuurlijk, maar ook aan jouw potentiële leveranciers. Hoe anders kunnen zij begrijpen waar jullie met jullie project heen willen?

Binnen tijd en budget blijven als ultieme projectdoel !?
Helaas blinken de meeste organisaties niet echt uit in goed en helder definiëren wat ze willen bereiken. Het is algemeen bekend dat meer dan negentig procent van alle organisaties die ERP-projecten uitvoeren 'binnen tijd en budget blijven' als hun ultieme projectdoel hanteren. En waarschijnlijk heb jij dat zelf ook wel eens als project doel gebruikt.

Laten we eens wat dieper in deze populaire definitie van het project doel duiken. Geld uitgeven louter omwille van het uitgeven van geld is niet echt een doel, toch? En wat zegt het ons als we aan het einde van het project concluderen dat we binnen die begroting konden blijven? Maakt dat uw project automatisch succesvol? Betekent dit dat jullie bedrijfsprocessen zijn gemoderniseerd? En dat jullie een aantrekkelijker zakenpartner voor jullie potentiële klanten zijn? Nog een andere vraag: hoe motiverend is het voor jouw organisatie om binnen budget te blijven als slechts een paar van de collega’s überhaupt weten hoe hoog dat budget is? 
 

De beschikbaarheid van tijd en financiële middelen moet meer worden gezien als randvoorwaarden voor succes dan als definitieve doelen op zichzelf.

Verbinden met strategische doelen
Het beste wat jij voor jouw volgende ERP-project kunt doen is het project te verbinden met de algehele bedrijfsstrategie. Ongeacht of dat nu een volledig nieuw project is of een upgrade. Bedrijfsstrategieën gaan typisch over zaken als groei, winstgevendheid, klantgerichtheid en compliant zijn. Het verbinden van jouw project met deze strategische doelen heeft een aantal voordelen. Ten eerste helpt dit voorkomen dat het een geïsoleerd, stand-alone project wordt. Aangezien het hele bedrijf die strategie begrijpt krijg je veel gemakkelijker interne ondersteuning – inclusief de zo voorname support vanuit de directie! En in tegenstelling tot 'tijd en budget' projecten, stopt jouw nieuwe project niet op de Go Live datum. Maar het blijft relevant zolang de bedrijfsstrategie relevant is. Tot slot maakt deze verbinding duidelijk dat dit niet een puur IT-project is met de IT-afdeling als eindverantwoordelijke.

Door het juist definiëren van project succes voor de start van jouw volgende ERP-projecten zet je een voorname stap naar het bereiken van dat succes!

De ervaring in de bouw- en installatiesector van Astena's consultants en projectleiders staat ter beschikking van bedrijven die hun ERP-(her)oriëntering inzetten. Kan je enkele tips gebruiken of zoek je een klankbord? Bel ons op 09 296 31 14 of mail info@astena.be 

 

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info