Toegenomen digitalisering en de evolutie van ‘het kantoor’

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info

blogartikel van Astena's Managing Director, Wim Vandesompele

 

 

 

 

 

Beste lezer, de laatste maanden heb ik zoals zovelen een zee van tijd gehad om na te denken. Vanuit mijn kot uiteraard, en dat heeft een aantal inzichten opgeleverd die ik graag wil delen. Ik wil het hebben over positiviteit. Ik ben van nature een positief ingestelde persoon. Ik haal veel voldoening en plezier uit kleine dingen en volgens mij is dit vandaag belangrijker dan ooit. Het geeft mij energie en goesting om ‘vollen bak’ vooruit te gaan.

Ik heb alleszins niet stilgezeten de laatste tijd. Onlangs woonde ik een (online) bouwforum bij van The Hub, een inspiratiehaven en ontmoetingsplek voor architecten en ontwerpers in Sint-Denijs-Westrem. Enkele klanten van Astena, zoals Obumex, Topglass en Woodstoxx, zijn hier nauw bij betrokken dus zo kwam ik er terecht. Het was een boeiend debat over de evolutie van de bouwsector: wat zijn de evoluties, waar gaan we naartoe? Alle ondernemers die aan het woord kwamen, straalden veel positiviteit uit. In combinatie met een flinke dosis realisme uiteraard, want het zal nooit meer zijn zoals vroeger. Maar er is duidelijk een verandering aan de gang. De bouwsector is een nieuwe weg ingeslagen die we gaan blijven volgen in de toekomst. Daar is zo goed als iedereen het over eens.

Evolutie bouwsector naar een technologische integrator

Er kwamen heel wat interessante topics aan bod. Ik wil er twee uit halen die mij nauw aan het hart liggen. Het eerste is – uiteraard – digitalisering, aangezien we met Astena zelf al jaren actief zijn in dat domein. Digitaal werken is meer dan ooit een ‘hot topic’ en niemand kan ontkennen dat de voorbije periode bedrijven heeft toegelaten om (grote) stappen te zetten op dat vlak. Stappen die anders misschien jaren in beslag zouden nemen en die nu niet meer zullen teruggezet worden. Integendeel, het zal alleen maar sneller evolueren. Marc Dillen, de voorzitter van de Confederatie Bouw, verwoordde het treffend: “De klassieke bouwsector is aan het evolueren naar een technologische integrator.” Hij heeft een punt: vroeger werd de bouw vaak als traditioneel en ‘conservatief’ beschouwd, maar dat is nu niet meer het geval. Zo goed als alle spelers beginnen de voordelen in te zien van digitaliseren, en ze ondernemen de nodige stappen om hierin mee te gaan.

A place per purpose

Een ander thema waar we het over hebben gehad, is de evolutie van het kantoor. Iedereen heeft nu thuiswerk ontdekt en dit zal verder ingeburgerd geraken. Mensen zullen blijven werken van thuis uit maar tegelijkertijd is er het besef dat bedrijven wel nog een kantoorruimte nodig hebben. Die dient meer als een ontmoetingsplaats om als team te werken aan gezamenlijke doelen. De uitdaging voor de nabije toekomst bestaat eruit om een evenwicht te zoeken tussen thuiswerk en kantoorwerk. De thuisomgeving is ideaal om gefocust te werken, terwijl er op kantoor plaats is voor het sociale aspect waarbij mensen leren van elkaar, elkaar helpen en elkaar inspireren. Beide elementen zijn even belangrijk in een bedrijf. Iemand omschreef het als volgt: “we moeten leren denken in een place per purpose in plaats van een place per person.” Daar kan ik mijn volledig in vinden: de werkplek zal voortaan afhangen van iemands specifieke taak of doel van de dag.

Joost Callens, de CEO van bouwbedrijf Durabrik en eveneens klant bij ons, haalde een dualiteit aan die mij tot nadenken stemde en waarmee ik graag wil afsluiten. Enerzijds zeggen we altijd ‘uit het oog uit het hart’. Daar zit zeker een grond van waarheid in. Maar langs de andere kant wordt er ook vaak gezegd dat afstand en elkaar niet kunnen zien de liefde alleen maar doet toenemen. En ja, dat klopt eigenlijk ook wel… Een complexe maar interessante tegenstelling om een zo goed mogelijke oplossing voor te zoeken als bedrijf! Wij zijn met Astena alvast volop bezig om onze weg daarin te vinden en een evenwichtig kader te scheppen voor onze mensen om comfortabel en efficiënt te werken. Op die manier kunnen we nog vlotter samenwerken, zowel intern als met onze klanten. De nieuwe generatie, die nu volop haar intrede maakt op de arbeidsmarkt, zal hier zeker een grote rol in spelen. Want dit zijn zaken waar zij sowieso al mee bezig zijn.

U leest het goed: het wordt een boeiende uitdaging voor de toekomst, waar ik enorm naar uitkijk. Met een positieve ingesteldheid vooruit, allemaal samen: dan lukt het ons wel!

 

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info