Gedachten ‘uit mijn kot’: survival of the fittest… and most agile

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info

blogartikel van Astena's Managing Director, Wim Vandesompele

 

 

 

 

 

Er is de voorbije maanden veel gebeurd en tal van zaken zijn op korte tijd gewijzigd. Dat moet ik u uiteraard niet meer vertellen, beste lezer. De coronacrisis heeft voor veel mensen en bedrijven onaangename gevolgen en brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Toch zie ik in onze sector ook een aantal veranderingen in de positieve zin. Dat stemt mij hoopvol. 

In de meeste bedrijven is thuiswerken momenteel de norm. De komende jaren zal dit grotendeels zo blijven, vermoed ik. Want we zien dat het werkt: er is minder verkeer, mensen hebben een betere work-life balans en op dit moment helpt het om het virus een halt toe te roepen.

Door corona is de digitaliseringssnelheid fors toegenomen. Volgens Microsoft CEO Satya Nadella zijn tussen april en juni 2020 de digitale transformatie en het aantal nieuwe functionaliteiten ‘geëxplodeerd’ bij de klanten van Microsoft. Op een tweetal maanden werd er gerealiseerd waar normaalgezien twee jaar voor nodig is. ‘Digitaal’ is vandaag de dag top of mind bij zo goed als elk bedrijf: er is geen ontkomen meer aan. Dat is een zeer goeie zaak.

ERP is dead. Het klinkt nogal dramatisch maar wees gerust, dat is het niet. Want het is nog zo’n positief gevolg van het voorbije jaar. Wat ik bedoel is dat het klassieke ERP-systeem, zoals we het vroeger kenden, eigenlijk niet meer bestaat. ERP is vandaag een belangrijk onderdeel van een groter geheel. Het past als een puzzelstuk in de organisatiestructuur op financieel, strategisch en logistiek vlak. Hierrond bouwen we dan tal van functionele en operationele applicaties, volgens de behoeften en uitdagingen van de bouwsector en/of het bedrijf.

Ook de methodes om software te implementeren zijn veranderd. Terwijl vroeger de focus lag op ‘big bang’ implementaties met een uitvoerige pre-analyse, een lang implementatietraject en daarna veel tijd om mensen op te leiden, moet digitaliseren vandaag bij voorkeur zeer snel gaan. Dit vraagt om een gefaseerde aanpak, wat gevolgen heeft voor de manier waarop we oplossingen aanbieden aan klanten.

Een ERP-releasebeleid en roadmap: nog zoiets waarvan geen sprake meer is tegenwoordig. Een aantal jaar vooruitkijken, dat doen softwareleveranciers niet meer. Microsoft wendt de beschikbare R&D middelen ‘agile’ aan, d.w.z. volgens het beschikbare budget en met focus op nieuwe technologieën en mogelijkheden om de software te verrijken op korte termijn. Er wordt vooral gekeken naar wát men gaat doen. Maar de verschillende functies worden niet meer in detail vooraf bepaald en ‘vastgepind’ op een concrete tijd-as.

Heel wat zaken veranderd dus, het één al wat ingrijpender dan het ander. Tegelijk is er ook veel gebleven zoals het was. Of zoals het gezegde wil: er zijn nog zekerheden in ’t leven. Ik heb het dan vooral over het doel van de software en applicaties die wij ontwikkelen voor de bouwsector. Dat is immers al jaren een constante: betere samenwerking zowel intern als extern, meer controle over het bedrijf, verhoogde continuïteit, dieper inzicht in de cashflow. Los van enkele accentverschuivingen, zoals meer aandacht voor de mens, is de ‘why’ nog steeds dezelfde als vroeger.

Wat dan wel weer evolueert, is de manier waarop het doel bereikt wordt. Ook dit gaat mee met de tijd – of wat had je gedacht. Daarom ben ik blij dat onze ERP-oplossing gestoeld is op een stevige Microsoft-suite. Hierdoor kunnen wij met Astena vlot meesurfen op de vele (nieuwe) mogelijkheden die deze basis biedt, volgens de gebeurtenissen die zich afspelen rondom ons. Purpose-driven IT, heet dat met een mooi Engels woord.

Wat ik hieruit besluit, is dat de Darwin-wijsheid ‘survival of the fittest’ vandaag niet meer 100% van toepassing is. We moeten dit nuanceren. Want het is niet de (financieel) sterkste speler die per definitie ‘overleeft’, wel de meest wendbare. Bedrijven die zich probleemloos ‘agile’ kunnen aanpassen aan de snel veranderende omstandigheden, zijn vandaag ‘the fittest of them all’. Daarom is het zo belangrijk dat bedrijven – klein én groot – mee zijn met de digitalisering. Daar hopen wij hen uiteraard bij van dienst te zijn.

Ik verwacht dat 2021 voor Astena een boeiend en uitdagend jaar wordt, om alle redenen waarover ik het hierboven gehad heb. Ik kijk ernaar uit, samen met ons volledig team. Daarnaast hoop ik vooral dat het voor iedereen een gezond, succesvol en gezellig jaar wordt. Het is half december, dus een nieuwjaarswens is hier volgens mij al toegestaan, nietwaar? Hou je goed, beste lezer, en hopelijk tot binnenkort!

Wilt u van gedachten wisselen over de digitale evolutie en de veranderingen van het voorbije jaar? Advies of begeleiding nodig bij de digitalisering van uw bedrijf?

Neem contact op via 09/296 31 14 of info@astena.be

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info