Astena e-news december 2018

Index

Voorwoord: Digitalisering in de bouw, hier wringt het schoentje

1. Verslag live Inspiratiesessies "12 Unieke inzichten voor het bouwbedrijf van de toekomst'.

2. ERP-systeem maakt efficiënt werken mogelijk bij afwerkingsbedrijf Main d’Or.

3. Apps helpen de job efficiënt uit te voeren

4. Zetten de stap naar astena365. 

5. Digitale transformatie is overal… zeker ook op Digital Construction Brussels! 

 


Voorwoord door Wim Vandesompele,
Managing Director Astena


Digitalisering in de bouw,
hier wringt het schoentje.

Ik zit de laatste weken met een soort ‘steen’ in mijn maag. En dan heb ik het niet over de spreekwoordelijke ‘baksteen in de maag’. Wel over een zekere zenuwachtigheid. De vraag die mij parten speelt is of de Belgische bouwsector, waar Astena dagelijks mee te maken heeft, nog mee is met alle evoluties en vernieuwingen die op ons afkomen. De digitalisering is geen toekomstmuziek meer maar steeds meer realiteit.

De laatste maanden heb ik dat onrustige gevoel steeds meer door met veel mensen te praten en studies te lezen. De vakverenigingen Bouwunie en Confederatie bouw brachten bijvoorbeeld aan het licht dat bijna 40% van de Belgische bouwbedrijven meer wil digitaliseren maar met veel vragen zit over een dergelijke investering. Ze hebben niet genoeg kennis en daardoor belandt digitaal werken vaak niet bovenaan de agenda. Gevolg: de Belgische bouwsector hinkt achterop wat betreft de digitalisering.

Ook de Boston Consulting Group verrichtte onlangs een onderzoek naar IT en digitalisering in de bouwsector. Het verdict: de bouw loopt achter op andere sectoren, zoals automotive, retail en productie. Wat blijkt bovendien? Op vlak van digitalisering in de bouwsector hinkt België extra achterop ten opzichte van andere landen. Dat baart me zorgen. Komt het misschien doordat de sector nog niet echt is geconfronteerd met een ‘gamechanger’ à la de Tesla voor de auto-industrie of Uber voor de taxiwereld? Het is een mogelijke verklaring.

Ik woonde onlangs een lezing bij van Peter Hinssen, een internationaal gerenommeerd technologie-ondernemer. Zijn bevindingen over de impact van technologie op de samenleving brengt hij mee als inspiratie voor Belgische ondernemers. In zijn keynote had hij het over hoe technologiebedrijven steeds belangrijker worden. Vernieuwende startupsschieten als paddenstoelen uit de grond, vooral in Amerika (Silicon Valley) en Azië (China). En Europa? Dat valt een beetje uit de boot. Het lijkt alsof wij hier bezig zijn met totaal andere dingen, bv. strenge regelgeving, sancties en boetes,… Dat geeft mij geen prettig gevoel aangezien wij met Astena bouwbedrijven net willen begeleiden bij hun digitale transformatie. Ik hoop dat de kentering er snel aan komt. Want we weten dat de revolutie op komst is, alleen nog niet wanneer… 

Zin om hierover van gedachten te wisselen? Graag kijken wat we voor uw bedrijf kunnen betekenen? 

naar boven>


 

Live inspiratiesessies: 12 unieke inzichten voor het bouwbedrijf van de toekomst

Een recente studie van de Bouwunie en de Confederatie bouw bracht aan het licht dat bijna 40% van de Belgische bouwbedrijven meer wil digitaliseren maar met veel vragen zit. Om hen een duwtje in de rug te geven, sloeg Astena de handen in elkaar met 7 partners. Op 25/9 (Gent) en 2/10 (Laakdal) organiseerden we 2 unieke inspiratiedagen.

Maar liefst 12 sprekers deden gedurende sessies van 15 minuten hun inzichten en tips over de digitalisering in de bouwsector uit de doeken. Een soort professionele speeddating, dus! Keynote spreker Ulrike Debels (Deloitte) had het over hoe u met digitale toepassingen uw bouwbedrijf onder controle kunt houden. Tussendoor kwamen sprekers aan het woord over apps, track & trace, mobile sales & customer engagement, samenwerkingsplatformen voor onderaannemers, de cloud, e-invoicing, planning en BIM.

De meer dan 175 aanwezigen konden zo kennismaken met tal van onderwerpen, telkens in beknopte sessies. We ontvingen zo’n 160 vragen naar verdere informatie over toekomstgerichte oplossingen voor bouwbedrijven.

Conclusie: Heel wat interesse en vragen rond digitaal en we concluderen hieruit dat bedrijven er over nadenken en de eerste stappen worden gezet. Is uw bedrijf klaar voor digitaal of twijfelt u nog? Laat ons er eens over praten?

naar boven>


 

ERP-systeem maakt efficiënt werken mogelijk bij afwerkingsbedrijf Main d’Or

Het Belgische afwerkingsbedrijf Main d’Or was op zoek naar een volledig nieuw softwaresysteem om efficiënter te werken en meer controle te krijgen over de verschillende afdelingen heen. Ze kozen resoluut voor een ERP-systeem van Microsoft Dynamics en hadden het volste vertrouwen in de expertise van Astena.

Afwerkingsbedrijf met anderhalve eeuw ervaring

Main d’Or is een Belgische onderneming die al meer dan anderhalve eeuw actief is in schilderwerken, wandbekleding, ornamentiek en restauratie. Ze zijn actief in heel België met vestigingen in Kontich, Diegem en Aalst. Main d’Or is ontstaan uit zeven Belgische afwerkingsbedrijven, waarvan het oudste dateert van 1862. Door de ervaring en expertise van al deze firma’s kan Main d’Or een onberispelijk resultaat garanderen voor hun klanten.

Enkele cijfers over Main d’Or:

  • Groepering van 7 bedrijven
  • 3 vestigingen in België
  • 200-tal medewerkers

Tabula rasa: volledig nieuw softwaresysteem

De Main d’Or groep is een omvangrijke organisatie. Vroeger werden er verschillende systemen gebruikt voor de werfopvolging, de boekhouding en de offertes. “Denk: een wildgroei aan Word- en Excel-files. Alle informatie was versnipperd en elke vorm van consistentie of integratie was zoek. Deze manier van werken volstond niet langer om onze groeiende activiteiten te ondersteunen,” vertelt CEO Tom Berghmans. Het was de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een future-proof oplossing. We konden twee dingen doen: ofwel de best practices uit alle systemen combineren, of tabula rasa maken en een volledig nieuw systeem invoeren. We kozen resoluut voor het laatste.”

Standaardsoftware voor uniek bouwbedrijf

Main d’Or ging op zoek naar gebruiksvriendelijke standaardsoftware om alle bedrijfsprocessen beter op elkaar af te stemmen. “Ook al vinden we onszelf uniek in wat we doen, toch was ik ervan overtuigd dat standaardsoftware goed genoeg is voor de noden van onze organisatie. Een eerste belangrijk selectiecriterium was het softwareplatform. Al vrij snel was onze keuze gemaakt voor Microsoft Dynamics. Het biedt heel wat interessante functionaliteiten en veel bouwbedrijven werken ermee. Bovendien kan het naadloos geïntegreerd worden met Office.”

Ervaring in bouwsector en 360° oplossing

Er werden gesprekken gevoerd met een aantal Microsoft-partners. “We kozen uiteindelijk voor Astena omdat zij veel ervaring hebben in de bouw en bovendien een standaard add-on hebben voor de bouwsector. We hadden meteen vertrouwen in hun expertise en oplossing. We hoorden ook veel positieve getuigenissen van andere bedrijven die met Astena samenwerken. Astena biedt een 360° standaardpakket dat alle facetten van onze organisatie overkoepelt. Dat was exact hetgeen wij naar op zoek waren.”

ERP-systeem onmisbaar bij Main d’Or

“De implementatie van de software verliep met vallen en opstaan. Maar dat is volgens mij altijd het geval, zeker in zo’n veranderingstraject. Dat staat los van de betrokken IT-partner. Bovendien waren wij het eerste bedrijf dat de volledige HR-module in gebruik nam. Ze moest geïntegreerd worden met ons bestaand loonpakket, wat de mensen van Astena voor een extra uitdaging stelde. Op negen maand tijd was de implementatie rond. Dat is uiteindelijk wel vlot, ik ben tevreden. Onze mensen zijn intussen vlot aan de slag met de software. In het begin hadden sommigen wat twijfels over de nieuwe werkwijze. Maar nu beseffen ze dat ze het ERP-systeem echt niet meer kunnen missen om vlot en efficiënt te werken. Het maakt het voor hen ook gewoon aangenamer om te werken.”

Meer controle over activiteiten

“Het ERP-systeem geeft ons meer controle over onze activiteiten van begin tot einde, wat uiteindelijk ook de rendabiliteit van Main d’Or ten goede komt. Er zijn nog uitbreidingsmogelijkheden. Denk maar aan Document Capture, voor de automatische verwerking van facturen, of mobiel werken. Dit is nog niet voor meteen. Maar we weten dat we met Astena rond de tafel kunnen zitten als we hier interesse in hebben. Dat geeft veel vertrouwen. Ik zou andere bedrijven zeker aanraden om met de standaardsoftware te werken van Astena.”

Main d'Or werkt vandaag met een 360° standaardpakket dat alle facetten van onze organisatie overkoepelt. Integratie van de bedrijfsprocessen is key! Bekijk hier de video ERP & Integratie

naar boven>


 

Apps helpen de job efficiënt uit te voeren

Wat opviel tijdens recente presentaties van Astena’s apps, was dat de aanwezigen zich goed bewust waren/zijn van de mogelijkheden die apps bieden. Apps helpen om hun job efficiënt in te vullen, om tijd te besparen, om beter samen te werken met eigen mensen én met klanten. Kortom, een projectbedrijf dat gebruik maakt van apps heeft een extra troef in handen.

Geen degelijk ERP betekent geen apps

Alles staat of valt met het fundament van de app: een ERP-systeem dat data en procesinformatie bevat waarmee inzichten gecreëerd worden. Geen degelijk ERP betekent geen apps, want een huis bouw je toch ook niet zonder fundament? Een van de aanwezigen gaf aan dat hij blij was de stap te hebben gezet naar onze ERP-oplossing. Met deze stevige basis is zijn bedrijf nu klaar om een tandje bij te steken, op naar een nog betere interne werking en dienstverlening naar klanten toe. Apps helpen hierbij. Denk maar aan apps voor uurregistratie, werfverslagen, afroepen van materiaal en materieel, registratie werfleveringen 

Daar tegenover staan (helaas nog veel) organisaties die het ERP- en dus ook het app-verhaal op de lange baan schuiven onder het motto ‘We hebben nog tijd’. Zo merk je dat ‘het peloton’ in twee aan het breken is. Vooraan rijden de ‘believers’, bedrijven die geloven in de kracht van ERP met bijhorende apps. De achterhoede is nog niet mee… Astena’s raad: zorg dat je mee bent in het peloton. Eens je in de achterhoede verzeild raakt, zal je veel vernieuwingen missen en de kans mislopen om je bedrijf een niveau hoger te tillen.

Kortom, apps zijn een manier om het maximum te halen uit je ERP-systeem. De investering wordt op die manier nog veel meer waard. Dus als je nog niet bezig bent met ERP, twijfel niet langer. Het is tijd voor een demarrage naar de kopgroep van het peloton!

Een opgenomen webinar bekijken over de mogelijkheden en voordelen die astena365-apps bieden .. 

naar boven>


Zetten de stap naar astena365

Kleine en grote ondernemingen kiezen voor astena365 als hun bedrijfssoftware. Het begin van een vertouwensrelatie gesterkt door toekomstgericht technologie van Microsoft en de sectorervaring van het Astena Team. Kom eens praten in ons gloednieuw kantoor in Merelbeke over de astena365 oplossingen voor bouw-, installatie en real estate. En maak kennis met een door de wol geverfde aanpak die rekening houdt met uw interne organisatie.

Maak een afspraak voor een eerste kennismaking via 09/296 31 14 of mail ons uw vraag via het contactformulier.

naar boven>


 

Digitale transformatie is overal… zeker ook op Digital Construction Brussels!

Op 24 en 25 oktober vond de tweede editie plaats van de vakbeurs Digital Construction Brussels, georganiseerd door de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf. Net als vorig jaar tekende Astena present samen met een 70-tal andere exposanten die bouwprofessionals in primeur lieten kennismaken met de eindeloze mogelijkheden van digitale technologieën in de bouw.

Wij blikken tevreden terug op de beurs. We kregen op onze stand heel wat bedrijven over de vloer die vandaag nog geen (of een verouderd) ERP-systeem hebben. In onze ‘testzone’ konden ze hun eerste stappen zetten in de wondere wereld van onze gebruiksvriendelijke bedrijfssoftware. Onder de bezoekers waren ook heel wat grote bouwbedrijven, die geïnteresseerd waren in de nieuwigheden op ERP-vlak om hun werking verder te moderniseren en optimaliseren. Op onze stand konden ze onze oplossingen uitproberen, bv. apps voor projectleiders en planningstools om nog efficiënter te werken.

De beurs bevestigde nogmaals dat de digitale transformatie echt overal is, zeker ook in de bouwsector. Heel wat bouwfirma’s zijn op zoek naar een krachtig ERP-systeem om de werking van hun bedrijf naar een hoger niveau te tillen.

Meer weten over onze digitale tools? Neem contact op!

naar boven>