Dezelfde ERP-oplossing, maar zoveel verschillende uitkomsten. Hoe komt dat toch?
Er zijn nog steeds veel mensen die geloven dat het kopen van nieuwe ERP-software al hun zakelijke problemen oplost. Deze meningen ontstaan vaak in de directiekamer. Maar helaas; software is gewoon software. En het zal niets voor jou en jouw organisatie doen totdat het is geïmplementeerd om slimme bedrijfsprocessen te ondersteunen en met enthousiasme en duidelijke projectdoelen aan jouw team wordt gepresenteerd. Hoewel er honderden of soms vele duizenden organisaties zijn die dezelfde (versie van jouw) ERP-software gebruiken, kunnen de uitkomsten totaal verschillend zijn! Ook als het door dezelfde implementatie partner is geïmplementeerd. Of zelfs door dezelfde consultants! Heb jij nog meer bewijs nodig dat de rol van jouw eigen organisatie cruciaal is voor het bereiken van de gewenste resultaten?
ERP-projecten zijn in eerste instantie strategische lange termijn projecten
In de ideale wereld worden ERP-projecten niet beschouwd als IT-projecten met een focus op technologie en op functies en features. Integendeel, ze worden gezien als strategische lange termijn projecten. Met een focus op het welzijn en de goede werking van jouw klanten, prospects, partners en medewerkers. Maar om dat niveau te bereiken, zijn een paar cruciale zaken nodig.
Allereerst een directie die erkent dat het project en de resultaten ervan hun volledige verantwoordelijkheid zijn. En dat dit niet kan worden gedelegeerd. Nooit!
Ten tweede zijn er duidelijke project doelstellingen nodig. Die vervolgens goed, effectief en consistent met de hele organisatie worden gedeeld. Deze doelstellingen moeten duidelijk en concreet worden gedefinieerd. En op zo'n manier worden gecommuniceerd dat elke individuele medewerker het niet alleen begrijpt, maar het ook aan zijn of haar familie en vrienden kan uitleggen.
Gelukkig begrijpen steeds meer directieleden dat hun rol van cruciaal belang is. En nemen ze ook die verantwoordelijkheid. En dit is precies waar de eerste grote verschillen in uitkomsten ontstaan!
Uiteraard zijn er ook veel beslissingen te nemen tijdens het selecteren, contracteren en implementeren van de software die een kleinere of grotere impact op de gewenste uitkomsten hebben. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren van de juiste key-users. En hoeveel tijd zij krijgen om goede key-users te zijn. Aan het vinden van de juiste sponsor op directie niveau. Aan het slim faseren van het project in meerdere kleinere stappen in plaats van een zogenaamde big bang aanpak. En dat je voorzichtig moet zijn met maatwerk.
Conclusie
Een goede voorbereiding kan jou en jouw team helpen begrijpen welke tactische beslissingen jullie helpen om de gedefinieerde doelen te bereiken. Het uiteindelijke succes van jullie project hangt grotendeels af van de directie beslissing om verantwoordelijkheid te nemen als eigenaar van dit project.