5 Waardevolle inzichten uit de bouw van de nieuwe luchthaven in Berlijn

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info

Negen jaar later dan oorspronkelijk gepland en met een budget overschrijding van € 5 miljard (op een budget van € 2 miljard) heeft de nieuwe luchthaven van Berlijn onlangs z’n deuren geopend. Een uiterst opmerkelijk projectresultaat behaald in een land dat toch ooit om z’n stiptheid en betrouwbaarheid bekend stond.  

Er is natuurlijk maar weinig fantasie nodig om parallellen met IT-projecten te trekken. En dan niet alleen die in Duitsland, maar over de gehele wereld! Hier zijn 5 belangrijke lessen waarvan u voor uw volgende ERP-project of digitale transformatie-initiatief kunt profiteren.

1. Zorg er voor dat iedereen dezelfde doelen nastreeft!

Besteed voldoende tijd om de projectdoelen goed te definiëren. En doe dat vroegtijdig, dus voordat het project echt begint.

Zorg voor betrokkenheid en instemming van alle belanghebbenden bij dit proces. Ondanks het optimisme bij de start van de meeste projecten, zullen er altijd negatieve verrassingen en onverwachte veranderingen zijn. Juist in die situaties is het super belangrijk dat de doelen glashelder zijn en dat iedereen echt toegewijd is - niet alleen met woorden.

2.  Beperk de project omvang!

Met de beschikbaarheid van zoveel verleidelijke nieuwe technologieën is het erg aantrekkelijk om met een brede project omvang te beginnen. In de praktijk helaas vaak te breed. En daar gaat het dan mis! De succes mantra luidt: ‘breed oriënteren, smal implementeren’. Het definiëren en uitvoeren van een reeks kleinere projecten is immers vaak veel effectiever dan te proberen de hele wereld in één grote stap te veranderen.

3. Vasthouden aan het plan!

De belangrijkste oorzaak van veel ellende in Berlijn was de tussentijdse aanpassing van de oorspronkelijke plannen. Dat zien we helaas ook vaak bij IT-projecten. Door zo te handelen loop je al snel het risico de weg kwijt te raken. Het is veel effectiever om alle goede nieuwe ideeën te verzamelen en deze te gebruiken om – pas na afronding van de huidige fase - de volgende (opnieuw kleine!) fase te definiëren. Het wordt natuurlijk moeilijker om je aan het oorspronkelijke plan te houden als je in een turbulente omgeving opereert. Extra reden om uw project in meerdere kleine stapjes op te splitsen.

4. Geen veranderingen in het project management!

Zodra het doel, de project omvang en het plan duidelijk zijn, is het belangrijk om aan de slag te gaan. Met het team dat er is. En idealiter hebt u ook vanaf het prille begin uw verantwoordelijkheid genomen bij het vinden en selecteren van het beste team. Doe dus  geen concessies aan kwaliteit om zogenaamde slimme besparingen te realiseren - zoals te vaak gebeurt! Het telkens veranderen van het projectmanagement, zoals in Berlijn geschiedde, brengt ook steeds weer nieuwe ideeën met zich mee. Over de doelen. Over het plan. Over de project omvang. En over de uitvoering. Met verdere vertragingen als logisch gevolg!

5. Maak één (1) individu eindverantwoordelijk!     

En tenslotte de meest interessante vraag: wie is verantwoordelijk voor het mislukken van het project? Op de luchthaven van Berlijn is dat moeilijk te zeggen aangezien er drie verschillende organisaties bij betrokken zijn. En allemaal hadden zij meerdere directeuren en managers die er bij betrokken waren. En dus ligt de dader op het spreekwoordelijke kerkhof! Wie is in uw project degene die we kunnen eren als het een succes wordt? En terechtwijzen als dat onverhoopt niet lukt? Uw kans op succes neemt fors toe als u één (1) persoon met de juiste macht en positie uiteindelijk verantwoordelijk maakt. Zowel voor het succes als voor het eventuele falen.

Bekijk hier de getuigenis van Electro 80 en hun tips over het ERP-traject.

De ervaring in de bouw- en installatiesector van Astena's consultants en projectleiders staat ter beschikking van bedrijven die hun ERP-(her)oriëntering inzetten. Kan je enkele tips gebruiken of zoek je een klankbord? Bel ons op 09 296 31 14 of mail info@astena.be 

 

Terug naar nieuws
Ik wil graag meer info